Home / SEYAHAT / Arnavutluk’ta Gezilecek Yerler Nereler? Arnavutluk Gezi Rehberi

Arnavutluk’ta Gezilecek Yerler Nereler? Arnavutluk Gezi Rehberi

Adriyatik ve İyon Denizi kıyısında yer alan Arnavutluk, tarihi-kültürel zenginlikleri, doğal güzellikleri ve cana yakın insanlarıyla ünlü güzel bir Balkan ülkesidir. Tarihi şehirleri, kaleleri ve doğal parklarıyla keşfedilmesi gereken rotaların başında yer alır. Ayrıca, deniz kıyısında bulunduğu için çok güzel plajlara sahiptir. Renkli ve bir o kadar canlı sokakları ile meşhur başkent Tiran, kalabalıklardan ve şehir hayatından hoşlananlara yönelik bir şehirdir. Berat ve Gjirokastër gibi şehirleri ise UNESCO tarafından korunmaktadır. Doğa ve tarih ile iç içe bir tatil yapmak için ilk olarak, Arnavutluk’ta nereler gezilmeli sorusuna yanıt aranmalıdır.

ARNAVUTLUK’TA EN GÜZEL VE TARİHİ 10 TURİSTİK YER

Balkanların en güzel ülkelerinden biri olarak dikkat çeken Arnavutluk, tarihi ve doğal güzellikleri nedeniyle keşfedilmeye değer bir yerdir. Bu büyüleyici ülkede mutlaka görülmesi gereken tarihi ve turistik yerler ise şu şekilde:

Skanderbeg Meydanı

Arnavutluk’un ulusal kahramanı olan Gjergj Kastrioti Skanderbeg’in heykelinin bulunduğu Skanderbeg Meydanı, Tiran’ın kalbidir. Bu meydanın çevresinde, Ulusal Tarih Müzesi ve Et’hem Bey Camii gibi tarihi açıdan önemli yapılar bulunur.

Berat Kalesi

“Bin Pencereli Şehir” olarak bilinen Berat, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Osmanlı döneminden kalma tarihi evlere ve çeşitli yapılara ev sahipliği yapan Kale, yerli ve yabancı ziyaretçilere zamanda yolculuk yapma fırsatı sunar.

Rozafa Kalesi

Arnavutluk’un en etkileyici tarihi yapılarından biri olarak öne çıkan Rozafa Kalesi, İşkodra şehrinde yer alır. Rivayetlere göre, bu kalenin inşası sırasında bir kadının kurban edildiği söylenir. Hikayesi nedeniyle de ilgi çeken kalenin tarihi, M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanmaktadır. 

Gjirokaster Kalesi

Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerine ev sahipliği yapan bu kale, taş evleriyle ünlü turistik bir yerdir. Kale içinde bulunan Silah Müzesi, Arnavutluk’un tarihini gözler önüne serdiği için sıkça ziyaret edilir. 

Kruja Kalesi

Skanderbeg’in Osmanlı İmparatorluğu’na karşı direnişinin bir sembolü olan Kruja Kalesi, Arnavutluk’un bağımsızlık mücadelesinde oldukça önemli bir rol oynamıştır. Bu tarihi kalenin içinde, Gjergj Kastrioti-Skënderbeu Ulusal Müzesi, Saat Kulesi, kilise ve bir de Osmanlı hamamı bulunur. 

Apollonia Antik Kenti

Roma dönemindeki önemli eğitim merkezlerinden biri olan Apollonia Antik Kenti, M.Ö. 6. yüzyılda kurulmuş olan bir antik kenttir. Tarih meraklıları için önemli bir keşif noktası olan kent, büyüleyici bir atmosfere sahiptir.

Durres Amfitiyatrosu

Arnavutluk’un en büyük antik yapılarından biri olan bu amfitiyatro, Roma döneminden günümüze kadar varlığını korumayı başarmıştır. 2. yüzyılda inşa edilen bu muhteşem yapı, binlerce kişiyi ağırlayabilecek kapasitesi ile dikkat çeker.

Butrint Antik Kenti

Muhteşem İyon Denizi manzarasıyla meşhur olan bu kale, Arnavutluk’un en önemli arkeolojik alanlarından biridir. Bundan dolayı, UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Geçmişin izlerini taşıyan bu kentte, antik tiyatro, tapınaklar ve surlar bulunur.

Lekuresi Kalesi

İyon Denizi manzarasıyla ünlü bu kale, çeşitli tarihi alanlara ev sahipliği yapan Saranda’da yer alır. Günümüzde restoran olarak kullanılan bu kaleye, ziyaretçiler daha çok gün batımını izlemek için gelmektedir.

Theth Köyü

Theth, Arnavutluk Alpleri’nde bulunan ve doğaseverleri kendine çekmeyi başaran güzel bir köydür. Mavi Göz (Blue Eye) ve Grunas Şelalesi ile görenleri hayran bırakır. Bu özellikleri nedeniyle bölgenin en etkileyici doğal güzellikleri arasında yer alır.

Tarihi ve doğal güzellikleri ile ünlü olan Arnavutluk, keşfedilmeyi bekleyen Balkan ülkelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bu yerleri ziyaret etmek için en ideal zaman dilimi ise Mayıs-Eylül aylarıdır. 

ARNAVUTLUK’TAN NE ALINIR?

Arnavutluk ziyaretinden dönüşte alınabilecek en güzel hediyelik eşyalar ve yöresel ürünler arasında şunlar bulunur:

  • Arnavut halısı
  • Bunker şeklinde küllük
  • Çifteli enstrümanı (Geleneksel Arnavut müzik aleti)
  • Fustanella (Yöresel Arnavut ekmeği)
  • Arnavut zeytinyağı
  • Gümüş takılar 
  • El dokuma kilimler
  • Arnavut kahvesi
  • Raki
  • Lavanta ürünleri

Bu yöresel ürünler, hem kültürel hem de otantik birer hediyelik alternatifleridir. 

Kaynak: tripadvisor.com.tr

Etiketlendi:

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir