Güçlü bir özgeçmiş, iş dünyasında fark yaratmak ve rakipleri geride bırakmanın anahtarlarından biridir. İşverenler ve işe alım uzmanları, başvuruları değerlendirirken ilk olarak özgeçmişi inceler. Bundan dolayı, iyi hazırlanmış bir CV ile diğer rakipleri geride bırakmak mümkün olabilir. Bu belge, işverenle ilk temas noktası olduğundan dolayı iyi bir izlenim bırakmak mühimdir. Rekabetin yoğun olduğu iş dünyasında güçlü bir özgeçmiş, diğer adayların önüne geçmeyi sağlayabilir. Mükemmel bir CV nasıl hazırlanır ve CV yazarken nelere dikkat edilmeli işte yanıtlar…

ETKİLİ BİR CV’DE OLMASI GEREKENLER NELER?
İşverenlerin dikkatini çekmek ve mülakat şansını artırmak için etkili bir CV’ye ihtiyaç vardır. İş görüşmesinin başarıyla sonuçlanması açısından bu kritik bir öneme sahiptir. Güçlü bir CV’de olması gereken temel unsurlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Adınızı, iletişim bilgilerinizi ve varsa profesyonel sosyal medya hesaplarınızı (LinkedIn) özgeçmişinizin en başına eklemelisiniz.
- Kısa ve etkileyici bir şekilde kariyer hedeflerinizden bahsetmeli veyahut kendinizi tanıtan birkaç cümlelik bir yazı eklemelisiniz.
- Aldığınız eğitimleri, mezuniyet tarihlerini ve ilgili başarılarınızı belirtmelisiniz.
- Çalıştığınız şirketleri, pozisyonlarınızı, görevlerinizi ve elde ettiğiniz önemli başarıları detaylı bir şekilde açıklamalısınız.
- Teknik ve kişisel becerilerinizi öne çıkaran bir liste eklemelisiniz. Çalıştığınız veya çalışmayı planladığınız pozisyona ilişkin becerilerinizi vurgulamanız gerekir.
- Aldığınız ek kurslar, sertifikalar ve katıldığınız eğitim programlarını listelemelisiniz.
- Daha önce önemli bir projenin parçası olduysanız veya akademik yayınlarınız varsa bunları eklemelisiniz.
- Güçlü referanslar, işverenlerin sizi daha iyi tanımasına ve güvenlerini kazanmanıza yardımcı olur.
CV’nizin tasarımının temiz ve okunaklı olması da çok önemli bir unsurdur. Gereksiz detaylardan kaçınılması ve net bir şekilde güçlü yönlerin vurgulanması önerilir.

İŞ DENEYİMİ YOKSA CV’YE NE YAZILMALI?
Yeni mezunsanız veya henüz bir çalışma deneyiminiz yoksa CV’nizi güçlü göstermek için aşağıdaki unsurları ekleyebilirsiniz:
- Okuduğunuz okullar, bölümler ve başarılar.
- Teknik ve kişisel yetenekler. (iletişim, yazılım vb.)
- Bu zamana kadar katıldığınız sosyal sorumluluk projeleri ve kulüpler.
- Aldığınız eğitimler ve sertifikalar.
- Yaptığınız okul projeleri veya araştırmalar.
- Kariyerinizde nereye ulaşmak istediğinize ilişkin kısa ve öz bir açıklama.
Deneyimsiz de olsanız güçlü bir CV ile başarılı olma şansınızı artırmanız mümkündür.
Kaynak: iienstitu.com